Zacharias

20 mei

De onvoorstelbare microscopische ontwikkelingen van de laatste eeuw en het hedendaagse onderzoek

Reeks salonlezingen bij Onvoorstelbaar

Joost Willemse: De onvoorstelbare microscopische ontwikkelingen van de laatste eeuw en het hedendaagse onderzoek

Na de uitvinding van de samengestelde microscoop door Zacharias Jansen (omstreeks 1595) en de wetenschappelijk onderbouwde verbeteringen die werden doorgevoerd door Ernst Abbe, August Kohler en Otto Schott -die allemaal werkzaam waren bij Carl Zeiss- was er aan de microscoop nog maar weinig te verbeteren.

Althans zo leek het, totdat er wensen ontstonden om meer onderdelen in het lichtpad aan te brengen die geavanceerdere technieken mogelijk maakten.Hierdoor kwamen de zogenaamde oneindige microscopen in de mode. Dat heeft de toepassingen in het huidige microscopie onderzoek verveelvoudigd.

In dit praatje zal je te weten komen wat die verbeteringen zijn, maar vooral wat de toepassingen van dat soort microscopie in het heden ten daagse onderzoek allemaal mogelijk maakt. We focussen hierbij op een drietal onderzoeken die momenteel uitgevoerd worden bij de Universiteit Leiden. Antibiotica onderzoek, immuunsysteem onderzoek met behulp van zebravisjes, en de effecten van microplastics op biologische ontwikkeling van embryo’s.

Locatie

Museum Boerhaave en online

Datum

20 mei

Tijd

15:00-16:00

Toeslag

Geldig entreebewijs tot het museum. Livestream is gratis.

Meer informatie

Aanmelden

Meer evenementen