Schermafbeelding 2023-03-12 om 13.54.51

We nodigen je van harte uit om zelf met waarnemen en ontdekken aan de slag te gaan. Er valt zoveel te onderzoeken, en zeker met een microscoop zie je dingen die je nog nooit zo zag, gegarandeerd! De partners in het Antoni van Leeuwenhoek Jaar organiseren activiteiten waaraan je aan mee kunt doen.  Hou de agenda in de gaten. Maar misschien is het volgende project ook iets voor jou!

Door de lens van Antoni

Jij kunt ook in de voetsporen van Antoni te treden. Door zelf onderzoek te doen, waar te nemen en waarnemingen te verbeelden ervaar jij wat Antoni ook deed. Het daagt je uit om even een echte wetenschapper en kunstenaar te zijn en je af te vragen wat je eigenlijk ziet.

Het project bestaat uit een digitale omgeving met een opbouw in vijf blokken. De start van ieder blok is een ontmoeting met een professional in een beroep gerelateerd aan de microscoop. Van wetenschapper, analist tot kunstenaar en conservator. Vervolgens ga je zelf aan de slag. Je maakt zelf een microscoop, leert over werking en gebruik van de microscoop, doet eigen onderzoek en tekent je waarnemingen, deelt deze online en gaat daarna in gesprek hierover met anderen. Dit is de wetenschapcyclus in een notendop.

Dit project is ontwikkeld in het kader van Antoni van Leeuwenhoek Jaar in een samenwerking met Stichting IMC Weekendschool, het Nederlands instituut voor biologie en microfotograaf Wim van Egmond. Adviezen werden gegeven door Universiteit Groningen, Akademie Minerva, Universiteit Utrecht en kunstenaar Barbara Visser. Het project is geleid door Huygens Instituut en geproduceerd door Shoreline Productions. Financiering door NWO in het kader van de Nationale Wetenschapsagenda. Opnames werden onder andere gemaakt in Rijksmuseum Boerhaave.

Ga aan de slag via de website http://www.doordelensvanantoni.nl