close-up-oog

In 2023 is het 300 jaar geleden dat Antoni van Leeuwenhoek overleed en 350 jaar geleden dat zijn eerste brief naar de Royal Society zijn lange carrière inluidde. Een mooie aanleiding om met een consortium aan partners een jaar lang evenementen over de ontdekker van de microwereld te organiseren.

Antoni van Leeuwenhoek wordt wereldwijd gezien als één van de grondleggers van de (moderne) wetenschap. Met zijn zelfgemaakte microscopen deed hij in 50 jaar honderden ontdekkingen en liet met tekeningen een tot dan toe onzichtbare wereld zien.

Van Leeuwenhoek’s waarnemingen en tekeningen veranderden het beeld en begrip van de wereld om ons heen voorgoed. Zo ontdekte hij, zo bleek later, bacteriën, bloedcellen en zaadcellen. Stel je voor, een totaal onbekende wereld ontdekken. Hoe weet je wat je ziet? Hoe laat je het zien? En hoe overtuig je anderen dat de wereld heel anders is dan ze denken? Het verbeelden van een onzichtbare wereld is ook in onze tijd nog altijd belangrijk voor het vertrouwen in wetenschap.

In het Antoni van Leeuwenhoek Jaar gaan wetenschappers, kunstenaars, microscopisten, musea, onderwijsinstellingen en bedrijven in het hele land gaan met het publiek op ontdekking door het micro-universum. Onder andere met een internationale tentoonstelling in Rijksmuseum Boerhaave in Leiden en tal van activiteiten in en rond Delft, de geboortestad van Van Leeuwenhoek.

Iedereen is van harte uitgenodigd om mee te doen met het jaar en ook aandacht te geven aan waar van Leeuwenhoek voor stond: tomeloze nieuwsgierigheid en verbeelding. Organisaties kunnen zich aanmelden en gebruik maken van bijvoorbeeld het logo en de website van het jaar. Gezamenlijk staan we zo voor het belang van wetenschap, techniek en verbeelding in de samenleving.