Schermafbeelding 2023-03-12 om 15.47.13

Visualising the Unknown

Hoe verbeeldden de zeventiende-eeuwse pioniers van de microscopie de nieuwe wereld die zich voor hun lenzen ontvouwde? Er was geen conceptueel kader om protozoa, sperma of de innerlijke anatomie van insecten te begrijpen. Maar nu observeerden Robert Hooke, Johannes Swammerdam en Antonie van Leeuwenhoek structuren en wezens die voorheen onvoorstelbaar waren. Hoe hebben zij hun verbluffende waarnemingen in woord en beeld weergegeven?

Onze huidige wetenschapspraktijk – observeren, representeren, collegiale toetsing gevolgd door publiceren – heeft zijn wortels in de zeventiende eeuw. Het internationale project Visualizing the Unknown onderzoekt de oorsprong van dit proces. Met behulp van originele zeventiende-eeuwse instrumenten en manuscripten reconstrueren en proberen we te begrijpen wat onze microscopisten werkelijk konden zien, en hoe zij hun bevindingen vorm gaven in woord en beeld. Een beeld – sinds 1665 gedrukt in het nieuwe medium van het wetenschappelijke tijdschrift – kon meer zeggen dan duizend woorden en was instrumenteel in de verspreiding van kennis. Bij nader inzien blijken de ogenschijnlijk vanzelfsprekende visualisaties echter zeer geconstrueerde beelden te zijn, die details benadrukken of weglaten. De ‘spiky blob’, binnenkort icoon voor het covid-virus, is slechts een recent voorbeeld van deze langere traditie.

Internationale samenwerking

In 2021 startte een internationale groep het onderzoek hiernaar. Onder leiding van Eric Jorink bestaat het team uit gerenommeerde wetenschappers van de Bibliotheca Hertziana – Max Planck Institut für Kunstgeschichte (Rome) en de Royal Society (Londen). De eerste fase van het project, in samenwerking met Rijksmuseum Boerhaave en de Universiteit van Cambridge, bestaat uit technisch onderzoek , in onze zogenaamde ‘MicroLabs’. Hier proberen we de observaties van onze hoofdrolspelers te reconstrueren en na te doen, door zelf te kijken, te tekenen en te fotograferen. De verbluffende resultaten tot nu toe zetten het huidige onderzoek naar bijvoorbeeld Swammerdam en Leeuwenhoek in een nieuw perspectief. In de tweede fase van ons project zoomen we in op het internationale netwerk van wetenschappers, hun correspondentie en hun publicaties.We betrekken expliciet minder bekende microsopisten als Marcello Malpighi, Nehemia Grew en de Huygens-broers Christiaan en Constantijn junior.

Ons project draagt ​​bij aan de huidige debatten over wetenschappelijke communicatie en wetenschappelijke autoriteit. We delen onze bevindingen met een breder publiek door middel van presentaties, publicaties, onze website en in de nabije toekomst een YouTube-kanaal en een tv-serie. Het project levert input voor twee grote tentoonstellingen en het NWA-project Door de lens van Antoni, eveneens georganiseerd door het Huygens Instituut.

Kijk voor alle informatie op: https://visualizingtheunknown.com