Schermafbeelding 2023-03-12 om 13.54.51

Educatief programma “Door de Lens van Antoni” beschikbaar

Op 24 november zag het educatief programma het “Door de lens van Antoni” het licht. Met dit project nodigen partners van het Antoni van Leeuwenhoek Jaar scholen maar ook buitenschoolse instellingen uit mee te doen met het jaar.

Het programma daagt jongeren (geschikt vanaf 10 jaar) uit om in de voetsporen van Antoni te treden. Door zelf proefondervindelijk onderzoek te doen, bewust waar te nemen en waarnemingen te verbeelden. Het daagt uit om even een echte wetenschapper en kunstenaar te zijn en met elkaar in gesprek te gaan over wat je eigenlijk ziet.

Het project bestaat uit een digitale omgeving met een opbouw in vijf blokken. De start van ieder blok is een ontmoeting met een professional in een beroep gerelateerd aan de microscoop. Dit kan bij voorkeur in de klas zelf gebeuren door een gastdocent. Maar er zijn ook films gemaakt die de beroepsbeelden schetsen. Van wetenschapper, analist tot kunstenaar en conservator. Vervolgens voeren leerlingen zelf opdrachten uit. Ze maken zelf een microscoop, leren over werking en gebruik van de microscoop, doen eigen onderzoek en tekenen hun waarnemingen, delen deze online en gaan daarna in dialoog hierover met hun ‘peers’. De wetenschap cyclus in een notendop. Van belang voor jongeren om kritisch te leren kijken en denken en te leren gemotiveerde keuzes te maken.

Het lesprogramma is beschikbaar via de website http://www.doordelensvanantoni.nl