15 augustus 2023
Ontdek het Delft van Antoni
TU Delft eert en herdenkt Antoni van Leeuwenhoek
Onze evenementen en activiteiten in het nationale Antoni van Leeuwenhoekjaar
Met dank aan Antoni van Leeuwenhoek staat Delft bekend als de geboorteplaats van de microbiologie. In het nationale Antoni van Leeuwenhoekjaar eert de TU Delft deze gedreven en nieuwsgierige onderzoeker en zijn bijdragen aan de microbiologie met een reeks podcasts, verhalen, tours en activiteiten. Hoogtepunt vormt de tentoonstelling “KOM KIJKEN” in de Oude Kerk in Delft, waarin de fascinerende wereld van de microbiologie en de relatie tot Delft wordt onthuld.
Expositie “KOM KIJKEN”
Betreed de onzichtbare wereld van micro-organismes in de tijdelijke expositie “KOM KIJKEN” in de Oude Kerk in Delft. Op deze plek is Antoni van Leeuwenhoek begraven. Deze tentoonstelling rondom zijn graf toont de onmisbare rol van Delft in de wereld van de microbiologie, onthult hoe microbiologie onze omgeving vormgeeft en biedt een inspirerende blik op een mogelijke toekomst. Ervaar hoe de zelfgemaakte microscopen van Antoni van Leeuwenhoek een heel nieuw universum hebben geopend en hoe zijn onderzoek de basis heeft gelegd voor ons begrip van micro-organismen. En ontdek de impact van zijn onderzoek op ons dagelijks leven.
Op 26 augustus 2023, precies 300 jaar na de dood van Antoni van Leeuwenhoek, wordt de tentoonstelling KOM KIJKEN voor besloten publiek geopend. Vanaf maandag 28 augustus is iedereen welkom om mee te reizen in de wereld van de microbiologie. De tentoonstelling is te bezichtigen tot 28 oktober. Bezoekers van alle leeftijden zijn welkom.
Wandel in de voetsporen van Antoni van Leeuwenhoek
TU Delft Tours ontwikkelde in opdracht van TU Delft Science Centre een tour door de binnenstad van Delft om hoogtepunten van Antoni van Leeuwenhoek en de microbiologie in de stad te verkennen. Deelnemers hebben de keuze om de tour zelf te lopen of onder begeleiding van een deskundige gids. Tijdens de tour worden iconische locaties bezocht die verband houden met het leven en werk van Antoni van Leeuwenhoek, zoals de plek van zijn geboortehuis, een herdenkingsmonument en andere hoogtepunten uit de microbiologie.
Podcastserie ‘Een wereld vol geheimen’
Samen met de Universiteit van Nederland ontwikkelde de TU Delft een podcastserie ‘Een wereld vol geheimen: wetenschappers in de voetsporen van Antoni van Leeuwenhoek. In deze podcast volgen we Antoni zijn stappen, 300 jaar na zijn dood. En we lopen verder, in zijn voetsporen, met de nieuwe Antoni’s van nu: 5 wetenschappers van de TU Delft, die net als Antoni gedreven door nieuwsgierigheid en verwondering op zoek gaan naar nieuwe werelden. Beluister de podcast vanaf 26 augustus via Spotify en andere podcastapps.
In aflevering 1 neemt Dirk van Delft, de schrijver van de biografie van Antoni, je mee op een reis door Delft in de 17e eeuw en het Gouden Hooft, het woonhuis van Antoni van Leeuwenhoek. De vijf volgende afleveringen maak je kennis met de Antoni’s van nu: TU Delft onderzoekers Cees Dekker, Doris van Halem, Mathias Peirlinck, Willemijn Elkhuizen en Dimphna Meijer.
Verhalen van wetenschappers
Als onderdeel van het Antoni van Leeuwenhoekjaar deelft de TU Delft tien verhalen van hedendaagse wetenschappers die in de voetsporen treden van Antoni van Leeuwenhoek. Deze wetenschappers vertegenwoordigen de nieuwe generatie ontdekkingsreizigers in de wereld van de microbiologie en laten zien hoe hun werk een impact heeft op de samenleving.
Workshops
Verschillende Delftse organisaties bieden samen workshops over microbiologie aan om microscopische organismen te observeren en meer te leren over de nieuwste ontwikkelingen en toepassingen van microbiologie. De workshops zijn meestal gratis en op inschrijving. Ze worden elke woensdag en in het weekend op verschillende locaties georganiseerd.
Thematische leskoffer
Extra is de thematische leskoffer ontwikkeld door TU Delft Science Centre, vol met proefjes en opdrachten die passen bij het onderzoek van Van Leeuwenhoek. Kinderen gaan aan de slag met lenzen, microscopie en microbiologie en kunnen kiezen uit 10 opdrachten of proeven die in kleine groepjes kunnen worden uitgevoerd, zodat in totaal 30 kinderen tegelijk bezig kunnen zijn. De koffer is geschikt voor groep 6, 7 en 8 en vanaf september te leen via educatie-sciencecentre@tudelft.nl.
22 oktober Science Day
De jaarlijkse Science Day van de TU Delft staat ook in het teken van Van Leeuwenhoek. Op deze jaarlijks terugkomende dag opent een deel van de TU Delft gratis de deuren voor het publiek. De Science Day vindt plaats op 22 oktober en staat in het teken van de wondere wereld van microbiologie.
Samenwerking
Het Antoni van Leeuwenhoekjaar en de tentoonstelling “KOM KIJKEN” zijn tot stand gekomen door een nauwe samenwerking tussen de TU Delft, dsm-firmenich Delft/Biotech Campus Delft, Erfgoed Delft, de Oude en Nieuwe Kerk, Prinsenhof Delft en diverse andere partners. Dankzij de steun van het ondernemersfonds Delft en haar ondernemers is het mogelijk om deze uitzonderlijke evenementen te organiseren en een breed publiek te betrekken bij de wonderen van de microbiologie.