Podcastserie ‘Een wereld vol geheimen: Samen met de Universiteit van Nederland ontwikkelde de TU Delft een podcastserie ‘Een wereld vol geheimen: wetenschappers in de voetsporen van Antoni van Leeuwenhoek. In deze podcast volgen we Antoni zijn stappen, 300 jaar na zijn dood. En we lopen verder, in zijn voetsporen, met de nieuwe Antoni’s van nu: 5 wetenschappers van de TU Delft, die net als Antoni gedreven door nieuwsgierigheid en verwondering op zoek gaan naar nieuwe werelden. Beluister de podcast vanaf 26 augustus via Spotify en andere podcastapps.
‘Great new biography of Antoni van Leeuwenhoek’ – Boekrecensie van Geertje Dekkers: Veel, klein en curieus – De wereld van Antoni van Leeuwenhoek door Eric Jorink. Visualizing the Unknown (14 April 2023).
‘Veel, klein en curieus is een prettig boek over de man die níét de microscoop uitvond’ – Kort boekrecensie van Geertje Dekkers: Veel, klein en curieus – De wereld van Antoni van Leeuwenhoek door Martijn van Calmthout. De Volkskrant (13 april 2023).
Nieuw boek over Antoni van Leeuwenhoek: Antoni van Leeuwenhoek is al 300 jaar dood, maar zijn invloed is nog altijd voelbaar. Vandaag verschijnt daarom het boek Veel, klein en curieus. Schrijver van het boek Geertje Dekkers vertelt er meer over. Luister naar het radio interview op KRO-NCRV De Ochtend (13 april 2023).
Hoe laat je iets zien dat niemand ooit eerder heeft gezien en hoe overtuig je anderen daarvan? – Podcast Grote Vragen. Met een kleine microscoop legde Antoni van Leeuwenhoek de micro-wereld bloot, een wereld die nog nooit iemand had gezien. Maar hoe overtuigde hij anderen ervan dat wat hij had gezien echt bestond? Wetenschapshistorica Sietske Fransen en conservator Tiemen Cocquyt proberen daarachter te komen door zijn tekeningen te bestuderen en te vergelijken met wat je door zijn microscopen kon zien. Wetenschapshistorica Geertje Dekkers legt uit hoe het kan dat juist ‘vieze toni’ zulke grote ontdekkingen kon doen (24 March 2023).
‘Grote Vragen’ – Podcastserie van Rijksmuseum Boerhaave. Hoor je waar wetenschappers wakker van liggen en hoe de wetenschap zoekt naar oplossingen voor de uitdagingen van deze tijd. ‘Wat is bewustzijn?’ en ‘Hoe groot is het heelal?’ Maar ook: ‘Hoe gaan we om met klimaatverandering?’ en ‘Hoe blijven we gezond?’ Om antwoorden te vinden moeten wetenschappers uit bijvoorbeeld de ‘beta science’ samenwerken met deskundigen met een achtergrond in de filosofie, sociologie of techniek en andersom.
‘Eureka!’ roep je niet alleen – Inspiratie-essay door Geertje Dekkers. Maand van de Geschiedenis (March 2023).
Wat is na 300 jaar het erfgoed van wetenschapper Antoni van Leeuwenhoek? Luister naar het radio interview met Van Leeuwenhoek biografe Geertje Dekkers en Amito Haarhuis, directeur van Rijksmuseum Boerhaave (4 januari 2023).
Hoe Constantijn Huygens Antoni van Leeuwenhoek vooruit hielp. Lezing door Dirk van Delft. Antoni van Leeuwenhoeks microscopische waarnemingen hadden de warme belangstelling van Constantijn Huygens. Deze liefhebber van natuuronderzoek deed een goed woordje voor de ‘ongeletterde persoon’ uit Delft bij de Royal Society. Congres Constantijn Huygens. Een leven in brieven (2 december 2022).
Bij de start van het Antoni Van Leeuwenhoek Jaar maakte BNR Nieuwsradio de volgende reportage (24 november 2022).
Een ‘nieuw, levendig en kleurrijk portret’ – Boekrecensie van Dirk van Delft: Onzichtbaar leven in Het Friesch Dagblad (9 juli 2022).
Wie was Antoni van Leeuwenhoek? Radio-interview met Dirk van Delft in ‘Met het oog op morgen’ ter gelegenheid van de publicatie van zijn boek Onzichtbaar leven (31 mei 2022).